18 Martie 2022 Perspectiva politică
Articol de Andrei Vicentiu
REUTERS: Lavrov susţine că Rusia este un mic jucător
în războiul global al informaţiilor
RADOR (18 martie) - Serghei Lavrov a afirmat că Rusia este un mic jucător în războiul global al informaţiilor. SUA, Marea Britanie şi europenii domină, a afirmat el, adăugând că nu există presă independentă în Occident. (REUTERS - 18 martie, ora 11:12) /aionita/cpodea
REUTERS: Obiectivul nostru este de a elimina orice ameninţare la adresa Rusiei de pe pământul ucrainean
RADOR (18 martie) - Serghei Lavrov a afirmat că obiectivul Rusiei este de a elimina orice ameninţare la adresa Rusiei de pe pământul ucrainean. (REUTERS - 18 martie, ora 11:12) /aionita/cpodea
REUTERS: Kremlinul acuză Ucraina că încearcă să tergiverseze
negocierile de pace
RADOR (18 martie) - Kremlinul a acuzat vineri Ucraina că încearcă să tergiverseze discuţiile de pace, afirmând că delegaţia Rusiei a demonstrat disponibilitatea de a lucra mai rapid decât partea ucraineană. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat de asemenea caracterizarea făcută de preşedintele Biden preşedintelui rus, Vladimir Putin, drept "insultă personală". El a afirmat că remarcele lui Biden au fost alimentate de iritare, oboseală şi uitare. (REUTERS - 18 martie, ora 11:42) /aionita/gpodea
TASS: Lavrov a declarat că India, China, Brazilia și alte țări nu vor dansa
după cum le vor cânta SUA (interviu acordat postului tv RT)
RADOR (18 martie) - Ministrul rus de externe a declarat că există jucători care nu vor fi niciodată de acord cu existența unui 'sat global'. O serie de țări, inclusiv China, India, Brazilia, Mexic nu vor dansa după cum le vor cânta Statele Unite, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune RT (RUSSIA TODAY).
"Există jucători care nu vor fi niciodată de acord cu existența unui 'sat global', condus de un 'șerif' din America - aceștia sunt China, India, Brazilia şi Mexic. Cinsider că acestea sunt țările care nu vor saluta milităreşte, dacă unchiul Sam le va spune să facă ceva!'', a declarat Lavrov. ''Trebuie spus că Rusia nu este nicidecum una dintre țările care ar fi gata să salute milităreşte'', a adăugat el. Potrivit ministrului, declarațiile venite din partea statelor occidentale conform cărora Rusia ar fi suferit o înfrângere la Adunarea Generală a ONU pentru că majoritatea țărilor au votat împotriva acțiunilor sale din Ucraina sunt înșelătoare.
''Dacă vă uitați la numărul acelor state care au impus sancțiuni împotriva Rusiei, veţi vedea că majoritatea celor care s-au pronunţat împotriva noastră au făcut acest lucru sub o presiune puternică şi șantaj'', a spus Lavrov, menționând că el ştie de unele ameninţări concrete, inclusiv despre sancțiuni împotriva copiilor politicienilor care studiază în universitățile occidentale, împotriva conturilor bancare și altele.
''Acesta este un șantaj fără precedent, o presiune fără precedent, absolut imorală'', a subliniat el. Evaluând ceea ce se întâmplă, Lavrov a remarcat că ''America tinde către o lume unipolară''. ''Aceasta nu va fi deloc un ''sat global'', ci va fi un 'sat american', poate un saloon (care este un fel de bar tipic Vestului Sălbatic, n.r.) american în care toată lumea dansează după cum cântă cel mai puternic'', a spus el. Ministrul de externe a continuat, susţinând că SUA reușesc să mobilizeze forțe în jurul lor, pe baza intereselor lor, în special, forțele lumii occidentale, ceea ce este o dovadă certă a ''independenței'' statelor membre NATO și ale UE. (Agenţia de presă TASS - 18 martie) /vdraguta/gpodea
TASS: Lavrov a declarat că Zelenski mizează că Biden va fi împins
către o abordare mult mai dură referitor la Ucraina (interviu acordat RT)
RADOR (18 martie) - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, în interviul acordat postului tv RT (RUSSIA TODAY), că preşedintele Volodimir Zelenski mizează pe faptul că Joe Biden va fi împins spre o abordare mult mai dură în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, misează pe faptul că politicienii americani îl vor împinge pe liderul de la Casa Albă, Joe Biden, spre un scenariu mult mai confruntaţional în ce priveşte Ucraina, deși Kievul înțelege că președintele SUA nu va permite crearea unei zone de excludere a zborului în Ucraina, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune RT.
''Ucraina '...' consideră că Biden este un politician extrem de experimentat, care înțelege că este absolut inacceptabil să se creeze ceva de genul unei zone de excludere a zborului sau să furnizeze aeronave Ucrainei sau să întreprindă orice alte măsuri, care ar apropia riscul unei confruntări deschise între NATO și Rusia', a menționat Lavrov, în interviul acordat postului tv RT.
"Dar Zelenski, de asemenea, înțelege și faptul că există şi politicieni mai puțin responsabili în Statele Unite, care sunt incitați de lobby-ul ucrainean, care sunt ghidați de sentimentele rusofobe. Ei sunt inclusiv în Congresul SUA. După cum știți, ei aprobă în mod periodic câte o rezoluție de condamnare a [Federației Ruse] și de amenințare a Rusiei. Am impresia că Zelenski se bazează pe faptul că ei îl vor împinge pe președinte în direcţia unei abordări mult mai confruntaţionale", a spus ministrul rus de externe, în interviu. (Agenţia de presă TASS - 18 martie) /vdraguta/gpodea
TASS: Lavrov a calificat evenimentele din Ucraina drept o chintesență
a cursului Occidentului către o marginalizare a Rusiei
RADOR (18 martie) - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Europa a renunţat în proporție de 99% la tentativele de a-și apăra independența în fața Statelor Unite, care încearcă să readucă lumea la o ordine mondială unipolară. Evenimentele din Ucraina sunt chintesența cursului strategic al Occidentului spre o marginalizare a Rusiei și o descurajare a acesteia în toate domeniile, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat posului de televiziune RT (RUSSIA TODAY).
'Ceea ce vedem că se întâmplă în momentul de faţă în Ucraina este chintesența cursului strategic occidental, și anume: marginalizarea Rusiei, descurajarea ei, menținerea ei sub control şi încercarea de a se pune capăt dezvoltării Rusiei și, de asemenea, de a reduce rolul Rusiei la zero în politica mondială, în economie, sport, artă, comerț, știință, educație', a susţinut șeful diplomaţiei ruse.
Pentru atingerea acestor obiective, Occidentul întreprinde acum 'măsuri fără precedent', a adăugat Lavrov.
'Una dintre tendințele fundamentale din acest moment este dorința Statelor Unite, care a devenit din ce în ce mai pronunțată, în ultimul timp, de a readuce lumea la o ordine mondială unipolară'', a continuat el.
'Am impresia că Europa a încetat deja în proporție de 99% de a-și menține independența, deși președintele Franţei, Emmanule Macron susţine că autonomia strategică pentru Uniunea Europeană este obiectivul său și că el va lupta pentru aceasta, dar cred că nu va reuși', a adăugat Lavrov. Ministrul a atras atenția în acest sens și asupra Republicii Federale Germania. "Germania este deja absolut dispusă să urmeze instrucțiunile Statelor Unite", a subliniat el.
"Și în cazul situației cu privire la Nord Stream 2, ne spune clar ce loc ocupă acum Germania în politica mondială. Statele Unite i-au convins pe europeni că știu mult mai bine decât europenii ce este necesar pentru securitatea și bunăstarea Europei'', a conchis ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Agenţia de presă TASS - 18 martie) /vdraguta/sdm2
RADOR: Rusia nu mai are nicio iluzie de a se baza vreodată pe Occident (Lavrov)
RADOR (18 martie) - Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că ţări precum China, India, Brazilia şi Mexic nu vor accepta niciodată "un sat global condus de un şerif din America." În interviul acordat unui post de televiziune din Rusia, Lavrov a precizat că Moscova a pierdut orice iluzie de a se baza pe Occident. "Dacă a existat vreodată o iluzie că ne-am putea baza într-o zi pe partenerii noştri occidentali, acea iluzie nu mai există", a declarat Lavrov pentru televiziunea Russia Today, adăugând că Rusia va privi către Răsărit. "Acum va trebui să ne bazăm doar pe noi înşine şi pe aliaţii noştri care rămân alături de noi", a spus Lavrov. "Noi nu închidem uşa Occidentului - ei fac acest lucru". Lavorv, ministru de externe al lui Vladimir Putin încă din 2004, a subliniat că reacţia Occidentului la "operaţiunea militară specială" a Rusiei ilustrează faptul că Vestul este dominat în totalitate de Statele Unite şi să Uniunea Europeană este, în mare parte, neputincioasă. (BBC SERVICIUL MONDIAL, REUTERS - 18 martie) /mbrotacel/sdm2
TASS: Federația Rusă va elimina amenințarea care vine dinspre Ucraina
și nu se va mai baza pe Occident (Lavrov, interviu acordat RT)
RADOR (18 martie) - Potrivit ministrului rus de externe, Moscova este pregătită să reia cooperarea reciproc avantajoasă cu partenerii occidentali, dar nu-şi va mai face iluzii că se poate baza pe ei.
''Rusia a lansat o operațiune în Ucraina pentru a eradica amenințările care există la adresa sa și va zădărnici toate tentativele de a înarma în continuare Kievul - transporturile suspecte de pe teritoriul ucrainean vor deveni o țintă legitimă pentru armata rusă'', a declarat vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RT.
''Moscova a zădărnicit planurile Kievului de a recâștiga controlul asupra Donbasului: Operațiunea care a fost lansată de Rusia a prevenit, de fapt, această amenințare și i-a împiedicat să realizeze ceea ce planificau. Un alt obiectiv al operațiunii este de a eradica orice amenințări venite la adresa Federației Ruse care provin de pe teritoriul ucrainean.
Rusia nu va permite Occidentului să continue să pompeze arme în Ucraina - orice astfel de transporturi pe teritoriul ucrainean 'va deveni o țintă legitimă'. Statele occidentale nu pot transfera sisteme de apărare antirachetă sovietice sau rusești la Kiev (președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a solicitat anterior, în special, sisteme S-300), deoarece acordurile privind utilizarea lor nu permit trimiterea lor în țări terțe'', a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în interviu.
Referindu-se la viitorul relațiilor cu Kievul, Lavrov a declarat: "Noi [Rusia și Ucraina] avem o cultură comună, o istorie comună, o abordare comună asupra vieții, o viziune asupra lumii, tradiții în familii și societate comune. Sper că atunci când această situație anormală se va încheia totul va reveni treptat la cursul anterior, în albia firească. Dar toate acestea se vor întâmpla treptat, acest lucru nu se poate face rapid. În special, este nevoie de timp pentru a scăpa de consecințele influenței Occidentului asupra Ucrainei. Eforturile omologilor noștri occidentali, încercările lor de a face din Ucraina o ţară anti-Rusia sunt întreprinse de mult timp și sunt adânc înrădăcinate în mentalitatea ucraineană, în special în rândul generației mai tinere, care s-a născut după prăbușirea Uniunii Sovietice '...' Va fi nevoie de timp pentru a scăpa de această moștenire negativă''. (Agenţia de presă TASS - 18 martie) /vdraguta/sdm2
TASS: Ruşii decid cine ar trebui să conducă Rusia, şi nu cancelarul german (Dmitri Peskov)
RADOR (18 martie) - Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că primordial pentru relațiile dintre Moscova și Berlin ar trebui să fie o Rusie fără președintele Vladimir Putin. Poporul rus este cel care decide cine ar trebui să conducă Federația Rusă şi nu cancelarul german, Olaf Scholz, este cel care decide - le-a declarat jurnaliştilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, comentând declarația politicianului german despre faptul că fundamntal pentru relațiile dintre Moscova și Berlin ar trebui să fie o Rusie fără președintele Vladimir Putin.
''Probabil că poporul rus este cel care ar trebui să decidă cu cine ar trebui să fie Rusia şi nu cancelarul german'', a spus Peskov. Referindu-se la modul în care o astfel de retorică afectează comunicarea dintre cei doi lideri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a amintit că Putin a avut vineri o convorbire telefonică cu Scholz. ''Nu a fost o discuţie uşoară, dar a fost una strict de afaceri, între Putin și Scholz, ea a avut loc astăzi'', a spus Peskov. ''Este evident că discuţia cu greu poate fi numită una amicală ... În mod evident, o conversație dură, dar, este nevoie, totuși, şi de astfel de contacte, pentru un schimb de informații și pentru a discuta subiecte sensibile legate de operațiunea specială a Federației Ruse în Ucraina'', a conchis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. (Agenţia de presă TASS - 18 martie) /vdraguta/sdm2
TASS: Putin a discutat cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate despre progresul operațiunii speciale din Ucraina
RADOR (18 martie) - Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că președintele i-a informat detaliat pe cei care au participat vineri la runiunea Consiliului de Securitate al Federației Ruse despre numeroasele sale contacte telefonice cu mai mulţi lideri mondiali. Președintele rus, Vladimir Putin, a discutat cu membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei, despre desfășurarea operațiunii speciale a Forțelor Armate Ruse în Ucraina, a anunțat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. ''În cadrul reuniunii s-a discutat despre situația actuală pe plan internațional, a fost continuat schimbul de opinii cu privire la operațiunea specială în desfășurare a Forțelor Armate Ruse în Ucraina'', a spus Peskov. ''Președintele i-a informat pe participanții la reuniune despre numeroasele sale contacte telefonice cu lideri mondiali'', a adăugat Peskov. La reuniunea de astăzi au participat premierul Mihail Mișustin, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate Dmitri Medvedev, șeful Administrației de la Kremlin Anton Vaino, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Patruşev, ministrul de interne Vladimir Kolokolţev, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, și directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîşkin, precum și reprezentantul special al preşedintele rus, responsabil de protecția mediului, ecologie și transport, Serghei Ivanov. (Agenţia de presă TASS - 18 martie) /vdraguta/sdm2
TASS: Federaţia Rusă va răspunde la toate expulzările nefondate
ale diplomaților ruși (Zaharova)
RADOR (18 martie) - Moscova va da răspunsul corespunzător la toate expulzările nefondate ale diplomaților ruși, a scris pe canalul Telegram purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a precizat ce presupune denazificarea Ucrainei
RADOR (18 martie) - Ideea expulzării rușilor din Ucraina încă persistă în mintea politicienilor din această țară, a spus ministrul de externe, într-un interviu acordat vineri postului rus de televiziune RT (Russia Today), anunţă Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Denazificarea în Ucraina presupune anularea tuturor legilor care discriminează populația vorbitoare de limbă rusă, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în interviul acordat RT.
'Evident că denazificare înseamnă şi această solicitare a noastră absolută, care solicită şi care înseamnă nu doar anularea tuturor legilor care favorizează, încurajează ideologia și practicile naziste, dar, de asemenea, însemnă și anularea tututor legilor care discriminează populația vorbitoare de limbă rusă și toate drepturile populației vorbitoare de limbă rusă. Ei au suferit o discriminare fantastică în Ucraina, au fost extrem de insultaţi", a spus Lavrov. În cadrul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc pe 7 martie, la Belovejskaia Puşcea, a fost abordat inclusiv subiectul privind statutul limbii ruse, a declarat recent Leonid Sluţki, membru al delegației ruse, președintele Comitetului pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei, în direct la postul de televiziune Rossia-24. "Am dus în Belarus unele propuneri concrete scrise, sistematizate, detaliate. '...' Există și aspecte politice, aspecte privind denazificarea și aspecte privind limba rusă", a spus el. El a mai menționat că politicienii ucraineni susțin expulzarea etnicilor ruși din țară. ''Ideea în sine de a expulza rușii din Ucraina încă persistă în mintea politicienilor acestei țări. Drept exemplu ne poate servi Oleh Tiahnibok (liderul Partidului Naționalist din Ucraina Svoboda - nota TASS), acesta este un partid radical. El susţine necesitatea derusificării, așa cum o numește el. El spune că derusificarea înseamnă de fapt că etnicii ruși nu ar trebui să aibă propria lor identitate, limba sau propria lor istorie în Ucraina'', a declarat Lavrov. Totuși, potrivit șefului diplomaţiei externe, pentru a înțelege mai bine situaţia actuală, este necesar să reamintim declarațiile făcute chiar de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. ''Am mai spus că ultraradicalii au cerut expulzarea rușilor din Crimeea, iar în luna septembrie anul trecut, președintele Zelenski a declarat următoarele: ''Dacă consideraţi că sunteţi rus, dacă doriţi să fiţi rus, dacă doriţi să fiţi prieten cu Rusia, vă rog să plecaţi în Rusia''. El a făcut aceste afirmaţii cu doar câteva luni în urmă, a conchis ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Agenţia de presă TASS - 18 martie) /vdraguta/sdm2
TASS: Putin a remarcat eroismul militarilor ruși în cursul operațiunii
din Ucraina
RADOR (18 martie) - Vorbind astăzi, la concetul-miting organizat cu ocazia Zilei reunificării Crimeei și Rusiei, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a remarcat înaltul nivel de unitate. El a atras atenția asupra modului în care acționează militarii ruși în timpul operațiunii speciale din Ucraina. "Umăr la umăr, se ajută, se susțin unul pe celălalt și, dacă este necesar, ca pe un frate bun, unul îl acoperă pe celălalt cu propriul corp, de gloanțele de pe câmpul de luptă. O asemenea unitate nu am avut de multă vreme", a declarat Putin la manifestare. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Putin a citat Sfânta Scriptură, vorbind despre obiectivele
operațiunii speciale a Federației Ruse de protejare a Donbasului
RADOR (18 martie) - Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, referindu-se la obiectivele operațiunii militare speciale a Rusiei, de protejare a Donbasului, a citat rânduri din Sfânta Scriptură. Șeful statului a subliniat importanța izbăvirii civililor de genocid și chinuri, care este și scopul operațiunii militare speciale din Ucraina. "Îmi vin în minte cuvintele din Sfânta Scriptură: nu este iubire mai mare, ca atunci când cineva și-ar fi dat sufletul pentru ai săi prieteni", a spus Putin, vorbind, astăzi, la un miting festiv și concert, cu ozazia Zilei reunificării Crimeei cu Rusia. "Tocmai salvarea oamenilor de la aceste suferințe, de la acest genocid, acesta este și baza, principalul motiv, motiv și mobilul, și scopul operațiunii militare pe care am început-o în Donbas și în Ucraina. Tocmai acesta este scopul", a spus el. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Fiecare cuvânt din Constituția Federației Ruse are o imensă importanță (Putin)
RADOR (18 martie) - Fiecare cuvânt din Constituția Federației Ruse are o imensă importanță, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, vorbind astăzi, la concertul sărbătoresc de pe stadionul Lujniki, în cinstea Zilei reunificării Crimeei și a Rusiei. "'Suntem un popor multinațional al Federației Ruse, un popor unit de o soartă comună pe pământul nostru' - acestea sunt primele rânduri din Legea Fundamentală a Rusiei, Constituția, și fiecare cuvânt este plin de semnificație profundă", a spus Putin. Președintele a adăugat că locuitorii Crimeei s-au condus tocmai după această idee, atunci când au mers la referendumul din 16 martie 2014. "Ei au trăit și trăiesc pe propriul pământ și au vrut să trăiască un destin comun cu Patria lor istorică, cu Rusia. Ei aveau dreptul deplin la acest lucru și și-au atins obiectivul", a menționat șeful statului și a făcut apel ca cetățenii Crimeei să fie felicitați cu ocazia sărbătorii lor. Crimeea și Sevastopolul trebuiau smulse din situația înjositoare în care se aflau, nefiind în componența Rusiei, ci a altui stat care finanța aceste teritorii, a spus Putin.
Liderul rus a reamintit că, din 2014, țara a făcut multe pentru a "ridica" Crimeea și Sevastopolul. "Au trebuit făcute lucruri care nu sunt vizibile imediat, cu ochiul liber. Ele poartă un caracter fundamental: alimentarea cu gaze, alimentarea cu energie, serviciile comunale, reconstruirea rețeleui de drumuri, construcția de drumuri noi, autostrăzi și noi treceri de poduri", a reamintit el. Putin a dat asigurări că autoritățile ruse știu ce trebuie făcut în continuare și cum, în detrimentul a ce. "Vom realiza cu siguranță toate planurile preconizate", a șeful statului rus. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Putin l-a citat pe amiralul Ușakov când a vorbit de operațiunea militară din Ucraina
RADOR (18 martie) - Președintele Rusiei l-a citat pe amiralul Fiodor Ușakov (1745 - 1817), când a vorbit de operațiunea militară specială din Ucraina. Putin a remarcat la concetul-miting de pe stadionul Lujniki că începerea operațiunii militare speciale din Ucraina coincide cu ziua de naștere a conducătorului militar al Rusiei, Fiodor Ușakov, "care în întreaga sa strălucită carieră militară nu a pierdut nicio bătălie". Cândva Ușakov spusese: "aceste furtuni vor fi spre gloria Rusiei", a spus Putin și a adăugat: "Așa a fost atunci, așa este astăzi și așa va fi întotdeauna". Președintele le-a mulțumit participanților la concertul-miting și, în aplauzele și scandarile "Rusia! Rusia!" a părăsit Marea arenă sportivă Lujniki. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Moscova și Kievul și-au apropiat la maxim pozițiile
în ceea ce privește statutul neutru al Ucrainei (Medinski)
RADOR (18 martie) - Statutul neutru al Ucrainei și neaderarea ei la NATO sunt temele în legătură cu care Moscova și Kievul și-au apropiat la maximum pozițiile la negocieri, a declarat, astăzi, jurnaliștilor șeful delegației Rusiei la negocierile cu Ucraina, consilierul pezidențial Vladimir Medinski. Acesta a remarcat că în aceste două puncte există nuanțe care au legătură cu garanțiile de securitate pentru Ucraina. "Nuanțele legate de ce garanții de securitate obține Ucraina suplimentar la cele existente, în cazul unei renunțări la intrarea în blocul NATO", a explicat Medinski. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Faptele vorbesc de implicarea SUA în administrarea
laboratoarelor biologice din Ucraina (Nebenzia)
RADOR (18 martie) - SUA susțin că nu au fost implicate în gestionarea laboratoarelor biologice din Ucraina, dar faptele arată contrariul, a declarat, astăzi, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, la ședința Consiliului de Securitate al ONU. El a arătat că Ministerul rus al Apărării studiază materialele primite de la angajații laboratoarelor biologice ucrainene, cu privire la realizarea programelor biologice militare ale SUA și ale aliaților lor din NATO, pe teritoriul Ucrainei. "Din documente rezultă că colegii americani au ajutat Ministerul Apărării din Ucraina, și nu cum au afirmat ei, că au ajutat Ministerul Sănătății. Suma totală a finanțării a fost de 32 de milioane de dolari", a spus diplomatul rus. Consecințele invențiilor făcute de SUA în laboratoarele biologice din Ucraina ar putea umbri pandemia. "Există alte și alte dovezi ale faptului că în centrul Europei Centale s-a desfășurat până în ultimul moment o activitate militaro-biologică periculoasă, ale cărei consecințe ar putea depăși în orice moment frontierele acestei țări și chiar regiuni", a remarcat Nebenzia. Amploarea victimelor, inclusiv în rândul populației țărilor europene, în acest caz, este dificil chiar să ne-o imaginăm. Este posibil ca chiar și epidemia de coronavirus să se estompeze pe fundalul ei". (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Problema denazificării Ucrainei este importantă pentru toți cei care prețuiesc rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial (Medinski)
RADOR (18 martie) - Partea rusă va continua să sublinieze importanța denazificării Ucrainei, această problemă este importantă pentru toți cei care consideră rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial că sunt baza ordinii mondiale moderne, a declarat astăzi, jurnaliștilor, șeful delegației Rusiei la negocierile cu Ucraina, consilierul pezidențial Vladimir Medinski. "Cred că la această problemă vom reveni din nou și din nou", a spus oficialul rus. După cum a afirmat Medinski, la negocierile pe această temă se configurează o situație "destul de ciudată", deoarece reprezentanții delegației ucrainene consideră că "în Ucraina nu există niciun fel de formațiuni naziste și, în general, nu este un subiect pentru Ucraina modernă". (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Putin și Macron au discutat despre stadiul negocierilor ruso-ucrainene
RADOR (18 martie) - Președinții Federației Ruse și Franței, Vladimir Putin și, respectiv, Emmanuel Macron, au analizat, în cursul unei convorbiri telefonice avute astăzi, stadiul negocierilor dintre Moscova și Kiev. Totodată, liderul rus a prezentat abordările de principiu pentru elaborarea posibilelor înțelegeri, transmite serviciul de presă al Kremlinului.
Cei doi lideri au conevit să rămână în legătură, a mai comunicat sursa. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
REUTERS: Există progrese pe tema demilitarizării țării, dar nu și în privința cererii Moscovei de "denazificare" a Ucrainei (Vladimir Medinski)
RADOR (18 martie) - Principalul negociatorul al Rusiei în discuțiile cu Ucraina a declarat vineri că se înregistrează progrese pe tema demilitarizării țării, dar nu și în privința cererii Moscovei de "denazificare" a vecinului său. La douăzeci și două de zile după ce Rusia a invadat Ucraina și după o serie de discuții în persoană și prin videoconferință, Vladimir Medinski a spus că cele două țări sunt "la jumătatea drumului" cu privire la chestiunea adoptării Ucrainei a unui statut neutru. "În privința denazificării, situația este destul de ciudată, deoarece colegii noștri ucraineni, aflați la cealaltă parte a mesei, consideră că nu există formațiuni naziste în Ucraina și aceasta nu este o problemă în Ucraina modernă", a menționat negociatorul rus. Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, în ceea ce președintele Vladimir Putin a numit o operațiune specială, pentru a reduce capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a înlătura persoanele pe care le-a numit naționaliști periculoși. Ucraina și Occidentul resping obiectivele sale declarate de demilitarizare și "denazificare a țării", drept pretext pentru un război ales împotriva unei țări cu un președinte evreu ales în mod democratic, Volodimir Zelenski. Vladimir Medinski a precizat că Rusia va continua să ridice această problemă în cadrul discuțiilor, menționând că Ucraina găzduiește "formațiuni militare naziste permise" cu propriul simbolism, pregătire și ideologie. "Cred că vom reveni cu siguranță la această întrebare din nou și din nou", a precizat Medinski. Liderul ucrainean a spus că Rusia este cea care se comportă ca naziștii, vizitând distrugerea orașelor ucrainene într-un război care a ucis mii de oameni și a forțat milioane de oameni să-și părăsească casele. "Acesta este chiar un comportament pur nazist. Nici măcar nu pot califica acest lucru în altă manieră", a transmis Zelenski unui grup de evrei americani, săptămâna trecută. (REUTERS - 18 martie) /cstoica/sdm2
BBC: Preşedintele Rusiei a marcat aniversarea anexării Crimeii
pe stadionul din Moscova
RADOR (18 martie) - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus miilor de persoane adunate pe stadionul din Moscova că soldaţii ruşi luptă eroic în Ucraina, luptă umăr la umăr pentru a salva de genocid persoanele vorbitoare de rusă. Mulţimile cu drapele în mâini au răspuns scandând sloganuri naţionale. ”Rusia, Rusia!” se strigă la microfon, mulţimile aplaudă, dar mulţi dintre cei cu care am vorbit aici ne-au spus că fie au fost obligaţi de patronii lor să vină pe stadion, fie, în cazul studenţilor, au fost obligaţi de profesori să vină. Alţii au primit pur şi simplu o zi liberă pentru că au venit pe stadion. Unii au pretins că nici nu ştiau că va fi un eveniment care sprijină asaltul trupelor ruse în Ucraina. A fost un eveniment cu o mare punere în scenă, un eveniment conceput pentru camerele de televiziune, menit să arate că liderul de la Kremlin se bucură de sprijinul poporului său", relatează corespondenţii BBC. (BBC SERVICIUL MONDIAL - 18 martie, ora 20:00) /mbaciu/ilapadat
RRA: Negocieri Moscova - Kiev
RADOR (18 martie) - Moscova şi Kievul şi-au apropiat la maximul posibil poziţiile în ceea ce priveşte statutul de neutralitate al Ucrainei şi renunţarea de a mai adera la NATO şi se află la jumătate de drum în ceea ce priveşte demilitarizarea. Potrivit corespondentului RRA la Moscova, declaraţia a fost făcută vineri de negociatorul şef al delegaţiei ruse, Vladimir Medinski. El a adăugat, însă că sunt în discuţie unele nuanţe legate de ce fel de garanţii de securitate va primi Ucraina în plus faţă de cele existente, în cazul în care Kievul acceptă să nu mai adere la NATO. În ceea ce priveşte alte aspecte ale negocierilor, între care convenirea încetării focului sau în privinţa a ceea ce Moscova numeşte denazificare şi demilitarizare mai este nevoie de muncă, a mai spus negociatorul rus Medinski. El a subliniat că o întâlnire personală Putin-Zelenski ar avea sens doar după ce textul unui acord va fi aprobat de ambele părţi începând de la miniştri de externe şi până la guverne. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 18 martie, ora 21:02) /lcoman/ilapadat
TASS: Premierii rus și belarus, Mișustin și Golovcenko, au discutat
despre intensificarea colaborării țărilor în condițiile sancțiunilor
RADOR (18 martie) - Prim-ministrul Federației Ruse, Mihail Mișustin, l-a informat vineri pe omologul său belarus, Roman Golovcenko, despre măsurile adoptate de Guvernul Federaţiei Ruse în ceea ce privește intensificarea colaborării reciproce în Statul Unional Rusia - Belarus în condițiile sancțiunilor introduse de țările neprietene, se spune vineri în comunicatul serviciului de presă al Cabinetului de Miniștri al Federaţiei Ruse. Cei doi șefi de guvern au discutat, de asemenea, aspecte privind dezvoltarea colaborării economico-comerciale în diferite domenii, stadiul realizării proiectelor comune, în scopul consolidării securității economice și suveranității tehnologice a Statului Unional. A fost, de asemenea, analizată colaborarea în ceea ce privește integrarea în Uniunea Economică Euro-Asiatică. După cum informează Tass, discuțiile au avu loc în continuarea convorbirilor avute pe 14 martie a.c. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/ilapadat
RBC: Emmanuel Macron nu exclude să efectueze o vizită la Kiev,
dar vizita nu ar trebui să fie "inutilă"
RADOR (18 martie) - Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că ar putea efectua o vizită în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele, Volodimir Zelenski. După cum a subliniat președintele francez, principala condiție pentru această vizită este ca ea să nu fie 'inutilă', relatează RBC-Ucraina, cu referire la ''Noticiasaominuto''. "Atunci când am fost la Moscova și la Kiev, în luna februarie, am fost pentru că am crezut că am o 'carte' de jucat și că mai exista o posibilitate. Continuu să fac asta, discutând de mai multe ori cu președintele Zelenski, cu care voi vorbi în câteva ore, dar până nu se va cristaliza ceva palpabil (în negocierile cu Federația Rusă - n.red.), ar fi inutil (să merg la Kiev - n.red.)", a spus el. Amintim că joi urmau să aibă loc discuțiile telefonice dintre Macron şi Zelenski, dintre Macron şi Putin. Prim-miniștrii a trei țări europene au vizitat Kievul, zilele trecute. Printre aceștia a fost şi șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki. (www.rbc.ua - 17 martie, ora 21:29) /vdraguta/cpodea
RBC: Inamicul rus încearcă să desfășoare acțiuni demonstrative
în Marea Neagră (Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei)
RADOR (18 martie) - Inamicul rus încearcă să desfășoare acțiuni demonstrative în Marea Neagră, a anunţat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunţat că pierderile înregistrate de Rusia în războiul din Ucraina se ridică la aproximativ 14.000 de morţi din rândul militarilor și peste 100 de elicoptere distruse. (www.rbc.ua - 18 martie) /vdraguta/lalexandrescu
REUTERS: Cel puțin trei explozii au fost auzite vineri dimineața în orașul Lvov, transmite postul TV Ukraine 24
RADOR (18 martie) - Cel puțin trei explozii au fost auzite vineri dimineața în orașul Lviv din vestul Ucrainei, a transmis postul de televiziune Ukraine 24 pe platforma Telegram. Ukraine 24 a postat o scurtă înregistrare video care surprinde o coloană de fum ce poate fi văzută la orizont. (REUTERS - 18 martie) /cstoica/cpodea
EVROPEISKA PRAVDA: Convorbire telefonică Volodimir Zelenski - Emmanuel Macron
RADOR (18 martie) - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut, joi seară, o convorbire la telefon cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina și negocierile pentru încheierea războiului. "Am discutat despre sprijinul pentru ucraineni în lupta împotriva agresiunii ruse, în special în domeniul militar. O atenție separată a fost acordată continuării dialogului pașnic. Trebuie să consolidăm coaliția anti-război" - a scris Zelenski pe Twitter. Evropeiska Pravda aminteşte că, în ultima lună, Emmanuel Macron a avut 12 conversații cu preşedintele rus, Vladimir Putin, ultima fiind pe 12 martie, în timpul unui apel comun cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Macron a afirmat că va încerca în continuare să discute cu președintele rus, în pofida faptului că nu a reușit să-l influențeze în conversațiile anterioare. Pe 17 martie, într-un discurs la un eveniment de campanie la Paris, președintele Franței a declarat că țara ar trebui să fie pregătită pentru un război de mare intensitate, care ar putea lovi continentul european. (www.eurointegration.com.ua - 18 martie) /sdan/gpodea
RBC: Ambasadorul ucrainean în SUA, despre furnizarea de arme către Ucraina
RADOR (18 martie) - Ambasadorul ucrainean la Washington, Oksana Markarova, a vorbit pentru postul "Vocea Americii" despre intervalul minim dintre adoptarea unei decizii privind furnizarea de arme de către partea americană și livrarea efectivă a acestora către Ucraina. Potrivit diplomatului, "în momentul în care decizia devine publică, unele dintre arme trec deja granița". "Nu voi dezvălui acele lucruri pe care inamicul nostru nu trebuie să le știe. Dar când anumite decizii sunt adoptate și devin publice, în acel moment, unele lucruri trec deja frontiera. Prin urmare, acesta este, de fapt, un proces paralel" - a explicat ambasadoarea. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/schelaru
RBC: Serhi Kisliţa l-a întrebat la ONU pe ambasadorul rus dacă nu vede feţele şi ochii femeilor și copiilor ucraineni uciși de militarii ruşi
RADOR (18 martie) - La reuniunea de joi a Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhi Kisliţa, i-a adresat omologului său rus întrebarea dacă acesta nu vede feţele şi ochii femeilor, bătrânilor și copiilor ucraineni uciși de militarii ruşi, relatează RBC-Ucraina care citează CNN. "Dacă da, atunci putem examina cum să sponsorizăm o decizie care să vă ajute să faceți față stresului traumatic cauzat de crimă. Dar acum dați dovadă de politeţe și încetați cu manipularea revoltătoare, strigătoare la cer, de la Consiliul de Securitate. Este indecent", i-a spus reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhi Kisliţa. Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Vasili Nebenzia nu a oferit un răspuns la aceasta replică, în timpul ședinței de joi a Consiliului de Securitate. La întâlnirea cu jurnaliştii, Nebenzia a declarat că nu a discutat cu Serhi Kisliţa. În același timp, el a reiterat afirmațiile Kremlinului cu privire la presupusele crime comise la adresa copiilor în regiunea ucraineană Donețk, ocupată de ruși. Kisliţa a discutat cu reprezentanţi presei, după reuniune, susţinând că situația din Ucraina nu s-a îmbunătățit. "Nu, nu există nicio îmbunătățire. Acțiunile Federației Ruse continuă să fie extrem de feroce, atrocități au loc în fiecare zi, din păcate", a conchis el. Consiliul Local Mariupol a declarat că, de la începutul invaziei trupelor ruse şi până în momentul de faţă, în orașul blocat, numărul victimelor în rândul civililor a depășit 2.300 de morţi. (www.rbc.ua - 18 martie) /vdraguta/cpodea
UNIAN: Zelenski, dispus să aibă o întâlnire cu Putin "chiar şi astăzi"
RADOR (18 martie) - Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că președintele Volodimir Zelenski este dispus să aibă o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, "chiar și astăzi", subliniind că poziția liderului de la Kiev este foarte clară. Totodată, Kuleba a afirmat că, la întâlnirile delegațiilor Ucrainei și Rusiei, există o serie de probleme, pe care negociatorii nu le pot rezolva singuri. "Pot să stea încă 25 de ore pe zi, să se uite unul la altul, să spună câte ceva, dar, pur și simplu, nu au mandat să rezolve toate problemele. Prin urmare, acum ar fi utilă o altă logică. Adică negociatorii să se întâlnească, să cadă de acord asupra parametrilor cheie, să se aşeze şi să le dea o anumită formă" - a explicat ministrul, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda. "Atât timp cât acest lucru nu se întâmplă, noi continuăm să ne facem treaba, adică să facem totul pentru ca poziția Ucrainei la negocieri să fie cât mai puternică. În acest scop, după cum am mai afirmat, Forțele Armate și toate forțele de apărare ucrainene provoacă pagube inamicului, diplomații organizează sancțiuni suplimentare și, împreună cu Ministerul Apărării, lucrează pentru a furniza armele necesare consolidării capacităților noastre de apărare" - a adăugat Dmitro Kuleba. Ministrul a fost întrebat și despre locul unei eventuale întâlniri între Zelenski și președintele statului ocupant, Vladimir Putin. "Există deja o concurență, o competiție între diferite țări pentru a găzdui această întâlnire. Pot spune că această competiție pentru dreptul de a găzdui o întâlnire Zelenski-Putin este mai acerbă decât cea pentru găzduirea Jocurilor Olimpice" - a răspuns Dmitro Kuleba. (www.unian.net - 18 martie) /sdan/gpodea
KORRESPONDENT: Reacţie de la Kiev după ce Olaf Scholz a declarat că ruşii nu sunt vinovaţi pentru războiul din Ucraina
RADOR (18 martie) - Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, i-a răspuns cancelarului german, Olaf Scholz, care a declarat că este inacceptabil ca oamenii plecaţi din Rusia să fie insultați sau supuși agresiunilor fizice "din cauza războiului lui Putin". În replică, reprezentantul Preşedinţiei Ucrainei a scris pe Twitter că cei mai mulţi dintre cetățenii Federației Ruse susțin războiul din Ucraina. "Este complet inacceptabil când oameni plecaţi din Rusia sunt insultați sau supuși unor atacuri fizice. Pentru că acesta este războiul lui Putin. El singur este responsabil pentru asta" - a scris cancelarul pe Twitter. Potrivit lui Podoliak, Olaf Scholz își justifică, astfel, indecizia. "Cancelarul Olaf Scholz, căutând să-și justifice nehotărârea, propune o diferenţiere între rușii obișnuiți și Putin ca autor al războiului. În Europa, aceasta poate deveni o tendință falsă, pentru că, oficial, 71% dintre ruși susțin în mod categoric războiul împotriva Ucrainei și masacrele comise împotriva cetățenilor noștri. Țineți cont de asta" - a scris pe Twitter consilierul Podoliak. (www.korrespondent.net - 18 martie) /sdan/schelaru
RBC: "Sângele va continua să curgă în valuri" - un consilier de la Kiev acuză
că Europa nu a tras concluziile necesare în privinţa Rusiei
RADOR (18 martie) - Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că, deocamdată, Europa nu a tras concluziile necesare cu privire la Rusia. Prin urmare, consilierul a avertizat că vor continua să curgă valuri de sânge. În același timp, Podoliak a menţionat că președintele francez, Emmanuel Macron, vorbește deja în mod direct despre posibilitatea unui "mare război" în interiorul Europei. "Și ce? Nu-i nimic... Companiile europene sunt reticente să părăsească Rusia. Băncile mondiale caută modalități de a rămâne în rezervele rusești. Și oamenii de afaceri germani vor să pretindă că nu se întâmplă nimic" - a scris Podoliak pe Telegram. Potrivit consilierului, în acest sens, cancelarul german, Olaf Scholz, încearcă să-și justifice indecizia, propunând ca ruşii de rând să nu fie asociaţi cu Vladimir Putin ca autor al războiului. "Este ca și cum nu ar fi deloc același lucru. De parcă gruparea de 200.000 de soldați ruși care deschid focul în direct asupra civililor din Ucraina nu ar fi cetățeni ai Rusiei, iar familiile lor nu ar locui acolo..." - a remarcat consilierul. Acesta a amintit încă o dată că, oficial, 71% dintre ruși susțin războiul împotriva Ucrainei. "Din păcate, se pare că, în Europa, aceasta se poate dovedi a fi o tendință extrem de falsă și dăunătoare. Lobbyiștii proruși, de asemenea, vor lucra în mod activ. Dar trebuie să vă amintiți bine principalul lucru: oficial, 71% (conform datelor actualizate chiar astăzi sunt 86,4%) dintre ruși susțin categoric războiul împotriva Ucrainei și masacrele împotriva cetățenilor noștri" - a subliniat Podoliak. RBC aminteşte că Olaf Scholz, cancelarul federal german, a declarat, joi, că rușii nu sunt responsabili pentru faptul că Putin a declanșat un război împotriva Ucrainei. Totodată, cancelarul a condamnat cazurile de agresiune fizică împotriva cetățenilor ruși. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/schelaru
RBC: Dmitro Kuleba, despre încheierea războiului din Ucraina:
Există două finaluri, dintre care al doilea este mai realist
RADOR (18 martie) - Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, preconizează că există două opțiuni pentru încheierea războiului. În opinia sa, un acord de pace între Ucraina și Rusia este un final mai realist. "Nu este nevoie să facem nicio dramă, dar trebuie să ne amintim cu toții că orice război are două finaluri. Primul final este înfrângerea totală necondiționată a uneia dintre părți. Aceasta este ceea ce rușii au vrut să ne impună încă de la început, propunând un astfel de document. Al doilea final - o înțelegere. Un acord înseamnă o căutare și o fixare a soluțiilor reciproc acceptabile" - a explicat Kuleba, într-un interviu acordat ziarului Ukrainska Pravda. Cu toate acestea, ministrul de externe ucrainean a menționat că prima variantă nu trebuie respinsă, întrucât acordul de pace trebuie să fie în folosul Ucrainei. "Prin urmare, din punctul de vedere al Ucrainei, nu din punctul de vedere al Rusiei, trebuie să înțelegem clar și cumpătat că fie trebuie să ne concentrăm până la capăt asupra războiului, în urma căruia vom învinge Rusia total şi necondiționat, fie trebuie să existe un acord care să conţină condiţii favorabile pentru Ucraina. Cred că a doua variantă este, totuşi, realistă" - a adăugat ministrul. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/gpodea
REUTERS: Ministrul de externe al Ucrainei a discutat cu şeful diplomaţiei europene despre noi sancțiuni împotriva Rusiei
RADOR (18 martie) - Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că a discutat cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, despre un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, legat de războiul din Ucraina. "Am discutat pregătirea celui de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Presiunea va creşte atât cât va fi nevoie pentru a opri barbarismul Rusiei. Am discutat de asemenea despre protecţia şi ajutorul acordate ucrainenilor care au fugit de bombele ruseşti în UE", a scris el pe Twitter. (REUTERS - 18 martie, ora 12:06) /aionita/gpodea
REUTERS: Papa descrie războiul din Ucraina ca un "abuz pervers de putere"
RADOR (18 martie) - Papa Francisc a descris vineri războiul din Ucraina ca un "abuz pervers de putere" pornit pentru interesele celor care au condamnat oameni fără apărare la violenţă brutală. De când a început războiul, Papa nu a folosit cuvântul "Rusia" în acuzele sale, dar a folosit expresii ca "agresiune armată inacceptabilă" pentru a îşi transmite mesajul. Cele mai recente remarci ale sale au venit într-un mesaj transmis în cadrul unei conferinţe a bisericii Catolicii de la Bratislava, capitala Slovaciei. (REUTERS - 18 martie, ora 12:12) /aionita/gpodea
RBC: Dmitro Kuleba, despre principiile cheie ale modelului de securitate "ucrainean"
RADOR (18 martie) - Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a vorbit despre principiile cheie ale modelului de securitate "ucrainean" - scrie RBC. Într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, ministrul a subliniat că este important ca Ucraina să consolideze inviolabilitatea integrității sale teritoriale. Potrivit lui Kuleba, grupul de negociere și experții studiază experiențele mai multor state în ceea ce privește garanțiile de securitate. În opinia diplomatului, Ucraina are nevoie de un nou scenariu. "Căutăm modelul nostru optim, iar acest model se bazează pe două principii cheie. Primul principiu este inviolabilitatea integrității teritoriale a Ucrainei. Din punct de vedere juridic, acesta nu este supus negocierilor. Iar al doilea principiu - garanții stricte de securitate" - a explicat Dmitro Kuleba. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/gpodea
RBC: Rusia avertizează, din nou, că va distruge transporturile de armament către Ucraina
RADOR (18 martie) - Federația Rusă intenționează să distrugă convoaiele cu arme trimise Ucrainei de către partenerii occidentali - scrie RBC, citând o declaraţie făcută, vineri, de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. "Am precizat foarte clar că orice transport care va intra pe teritoriul Ucrainei și, după cum vom considera, va transporta arme va deveni o țintă legitimă. Acest lucru este complet de înțeles, deoarece desfășurăm o operațiune care vizează eradicarea oricărei amenințări la adresa Federației Ruse" - a afirmat Lavrov. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/schelaru
RADOR: "Unii vor să trăiască într-o lume simplă, în care Putin este singurul responsabil pentru război" (Dmitro Kuleba)
RADOR (18 martie) - Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a scris, vineri, pe Twitter, că "unii vor să trăiască într-o lume simplă, în care Putin este singurul responsabil pentru război"." Realitatea este că cineva chiar aruncă bombe asupra orașelor ucrainene, trage în cei evacuați, formează Z-uri (litera Z a fost reperată pe mai multe echipamente militare ruseşti, n.r.) şi îl susține pe Putin în sondaje. La fel ca în anii 1930, aceştia poartă responsabilitatea, chiar dacă sunt otrăviți de propagandă" - a scris Dmitro Kuleba./sdan/gpodea
REUTERS: Preşedintele Ucrainei afirmă că se aşteaptă la progrese
în privinţa aderării la UE în câteva luni
RADOR (18 martie) - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat, vineri, cu şefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, şi că Ucraina se aşteaptă la progrese, în lunile următoare, în privinţa solicitării sale de a adera la Uniunea Europeană. "Am avut o conversaţie substanţială cu preşedintele CE", a scri Zelenski pe Twitter. "Opinia CE privind cererea Ucrainei de aderare la UE va fi pregătită în câteva luni. Guvernul Ucrainei şi CE sunt informate. Trecem la obiectivul nostru strategic comun." (REUTERS - 18 martie, ora 14:00) /mbrotacel/sdm2
RBC: Kievul califică amenințările lui Putin de a folosi arme nucleare
ca fiind "un fragment fantastic"
RADOR (18 martie) - Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a calificat drept "un mic fragment fantastic" amenințările președintelui rus, Vladimir Putin, privind folosirea armelor nucleare ca răspuns la "închiderea cerului" (securizarea spaţiului aerian ucrainean - n.r.) deasupra Ucrainei. Potrivit lui Podoloak, pentru Rusia, războiul va fi de o sută de ori mai distructiv dacă se recurge la astfel de arme. "Este un fragment cam fantastic. Credem că vom ajunge, totuși, la un acord de pace, pentru că războiul, pentru Rusia, va fi de o sută de ori mai distructiv în cazul utilizării armelor nucleare. În principiu, ar exista o dorință ca politicienii europeni să nu mai creadă că aceasta este o 'amenințare' foarte puternică. Să ia o decizie responsabilă. Închizi cerul şi nu mai mor civili. Ar urma un război? Bine, dar ar fi un război între armate, iar Rusia ar trebui să demonstreze că poate lupta" - a afirmat Podoliak, într-un interviu pentru publicaţia Meduza. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/sdm2
REUTERS: Ucraina nu va renunţa la aderarea la UE ca un compromis
în faţa Rusiei (oficial al biroului prezidenţial)
RADOR (18 martie) - Ucraina nu va renunţa la eforturile de a adera la Uniunea Europeană, pentru a ajunge la un compromis cu Rusia, în cadrul unui acord de încetare a războiului, a declarat, vineri, un oficial al cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski. "Categoric, acest lucru este inacceptabil. Este alegerea noastră, cererea noastră de a adera la Uniunea Europeană a fost înaintată, iar acum este pusă în practică", a declarat Andri Sibiha, adjunct al șefului Biroului Președintelui. În declaraţii transmise de televiziunea naţională, Sibiha a precizat că negocierile cu Rusia continuă, dar sunt dificile. (REUTERS - 18 martie, ora 14:12) /mbrotacel/sdm2
UKRINFORM: Ucraina și Marea Britanie sunt hotărâte să întărească împreună coaliția împotriva războiului - președintele Zelenski
RADOR (18 martie) - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat din nou cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, despre lupta Ucrainei împotriva agresiunii rusești și întărirea coaliției împotriva războiului. Șeful statului a anunțat acest lucru într-o postare pe Twitter, transmite Ukrinform.
”Am continuat negocierile cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson. I-am comunicat despre lupta eroică a poporului ucrainean împotriva agresiunii Federației Ruse. Suntem recunoscători pentru sprijinul lor substanțial, inclusiv în domeniul securității. Suntem hotărâți să întărim împreună coaliția împotriva războiului și să asigurăm pacea în Ucraina”, a spus Zelenski. (https://www.ukrinform.ru/- 18 martie) /mpalii/sdm2
UKRINFORM: Zelenski se va adresa Parlamentului Japoniei pe 23 martie
RADOR (18 martie) - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa parlamentarilor japonezi, în direct, miercurea viitoare.
Din informațiile Ukrinform, cu referință la Reuters, acest lucru a fost comunicat de radiodifuzorul NHK. Se specifică faptul că liderul ucrainean va fi în transmisiune directă în Parlamentul japonez miercurea viitoare, la ora 11:00, ora Kievului. (https://www.ukrinform.ru/- 18 martie) /mpalii/sdm2
RADOR: Procurorul şef european, Laura Codruța Kövesi, a mers în Ucraina pentru a se întâni cu procurorul general ucrainean
RADOR (18 martie) - Procurorul şef european, Laura Codruța Kövesi, a efectuat o vizită în Ucraina, unde s-a întânit cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit unui comunicat al Parchetului European (EPPO) şi unui mesaj publicat de Venediktova pe Facebook. Cu această ocazie, Laura Kövesi a transmis sprijinul colegiului EPPO pentru colegii ucraineni: "Întreaga lume este martora suferinţelor, disperării şi distrugerii pe care războiul lansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei le cauzează milioanelor de compatrioţi ai dumneavoastră. Suntem copleşiţi de exemplul pe care l-aţi dat, de hotărârea Procuraturii ucrainene de a continua să lucreze sub asediu, sub bombardamente, la limita anihilării. Suntem convinşi că tenacitatea şi curajul dumneavoastră se vor dovedi de o importanţă crucială după ce pacea va reveni în Ucraina. Investigaţiile dumneavoastră în cazul crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii comise în Ucraina vor fi esenţiale în punerea în mişcare a roţilor justiţiei internaţionale, precum şi pentru a permite începerea unui proces de vindecare a naţiunilor ucraineană şi rusă", a spus Kovesi. În timpul vizitei sale, a fost semnat un mecanism de lucru ce stabileşte bazele unei cooperări strânse pentru protejarea intereselor financiare ale UE şi ale Ucrainei, prin intermediul unor investigaţii şi urmăriri penale eficiente şi pentru a aduce în faţa justiţiei, fără întârzieri nejustificate, toţi suspecţii acuzaţi de infracțiuni împotriva bugetului UE. Totodată, prin acest document, Ucraina recunoaşte EPPO ca autoritate competentă. La rândul său, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a aprecizat vizita Laurei Kövesi, afirmând, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că aceasta este "primul oficial european care a vizitat ţara noastră în această perioadă dificilă de război". "Am primit un sprijin de netăgăduit din partea Laurei Kövesi şi sunt sigură că, împreună, vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit sprijin şi un efort comun de a opri agresiunea rusă. Procurorul şef al UE crede sincer că Ucraina este acum fortăreaţa Europei. Astăzi am semnat şi un mecanism de lucru privind cooperarea dintre Biroul Procurorului General şi Parchetul European (EPPO). Ucraina este prima ţară căreia Parchetul UE i-a înaintat un astfel de document. Procurorul şef al Uniuinii Europene a adus, de asemenea, o scrisoare de sprijin pentru procurorii ucraineni, din partea colegilor din EPPO. Frontul nostru legal se extinde, iar acest lucru înseamnă că victoria justiţiei este inevitabilă", a scris Irina Venediktova, pe Facebook, vineri, 18 martie. (https://www.eppo.europa.eu, https://www.facebook.com/VenediktovaIryna) /mbrotacel/sdm2
REUTERS: Poziția Ucrainei este neschimbată și dorește o încetare a focului, declară negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak
RADOR (18 martie) - Negociatorul Ucrainei la convorbirile de vineri cu Rusia a declarat că poziția Ucrainei este neschimbată și că dorește ca negocierile de pace să ducă la o încetare a focului, la retragerea trupelor ruse și la garanții de securitate. "Declarațiile părții ruse sunt doar pozițiile lor de solicitare. Toate declarațiile sunt menite, printre altele, să provoace tensiuni în mass-media. Pozițiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor, garanții puternice de securitate cu formule concrete", a anunțat pe platforma Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak. (REUTERS - 18 martie) /cstoica/sdm2
RBC: Membru al delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia:
"Pozițiile noastre rămân neschimbate"
RADOR (18 martie) - Mihailo Podoliak, cinsilier în cancelaria prezidenţială şi membru al delegației ucrainene la discuțiile cu Rusia, a declarat partea ucraineană nu renunță la pozițiile sale în procesul de negociere cu reprezentanţii ruşi. Potrivit lui Podoliak, declarațiile reprezentanților ruși despre negocierile cu Ucraina reflectă doar cererile părții ruse și sunt menite să provoace tensiuni în mass-media. "Pozițiile noastre sunt neschimbate: încetarea focului, retragerea trupelor și garanții stricte de securitate cu formule specifice" - a scris consilierul pe Telegram. RBC aminteşte că șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a făcut, vineri, o serie de declarații cu privire la cursul discuțiilor. Acesta a anunțat o presupusă "apropiere de poziții" cu privire la "statutul neutru" al Ucrainei, precum și nuanțe privind garanțiile de securitate ale Ucrainei. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/sdm2
ROSBALT: Emmanuel Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Mariupol în cadrul covorbirii purtate cu Vladimir Putin
RADOR (18 martie) - În cursul convorbirii de o oră și zece minute pe care președinții Federației Ruse și Franței, Vladimir Putin și respectiv Emmanuel Macron, au avut-o astăzi, în principal cei doi au analizat stadiul negocierilor dintre Moscova și Kiev. După cum a informat postul de televiziune BFMTV, citând Palatul Elysee, Macron și-a exprimat extrema îngrijorare cu privire la situația din Mariupol și a cerut din nou încetarea imediată a focului în Ucraina. (www.rosbalt.ru - 18 martie) /snicolau/ilapadat
UKRAINSKA PRAVDA: Şeful legislativului de la Kiev admite o modificare
a Constituţiei în privinţa aderării Ucrainei la NATO
RADOR (18 martie) - Preşedintele Parlamentului de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a admis posibilitatea modificării Constituției Ucrainei în ceea ce privește integrarea euroatlantică a ţării, pe fondul negocierilor cu Rusia pentru încheierea războiului. "Întrucât calea spre integrarea euroatlantică este prevăzută în Constituția Ucrainei, avem un nivel foarte ridicat de legitimitate în această chestiune. Prin urmare, ne vom uita pe ce cale vor merge negociatorii și, apoi, vom căuta un model care să nu contravină Constituției, fie vom schimba Constituția la acest capitol (aderarea la NATO, n.r.)" - a explicat șeful legislativului ucrainean. Oficialul a subliniat că este important pentru Ucraina ca, "pe baza rezultatelor acestor înţelegeri, în primul rând să restabilim securitatea și să primim garanții pentru securitatea funcționării statului nostru". "Prin urmare, vom aștepta să vedem ce formulă va fi stabilită în procesul de negociere și, bineînțeles, ne vom alătura discuției" - a adăugat Ruslan Stefanciuk. Amintim că şeful delegației ruse la negocierile cu Ucraina, Vladimir Medinski, a declarat, vineri, că Moscova și Kievul "și-au apropiat foarte mult pozițiile" cu privire la "statutul neutru" al Ucrainei și neaderarea acesteia la NATO. În replică, un membru al delegației ucrainene la discuțiile cu Federația Rusă, Mihailo Podoliak, a declarat că pozițiile părții ucrainene rămân neschimbate. (www.pravda.com.ua - 18 martie) /sdan/ilapadat
RBC: ONU nu exclude că Rusia ar putea pregăti operațiuni biologice sau chimice împotriva Ucrainei (Mihailo Podoliak)
RADOR (18 martie) - Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că Federația Rusă continuă să răspândească afirmații nefondate și false despre presupuse laboratoare biologice militare americane pe teritoriul Ucrainei. Potrivit lui Podoliak, ONU nu exclude ca statul agresor să se pregătească pentru eventuale operațiuni biologice sau chimice. Consilierul a menţionat că Statele Unite și marea majoritate a membrilor Consiliului de Securitate al ONU nu cred în ceea ce afirmă oficialii ruşi, însă organizația nu exclude ca ocupantul să se pregătească pentru o operațiune biologică sau chimică pe teritoriul Ucrainei. "Din păcate, chiar și ONU nu exclude ca briefingul ruşilor despre laboratoarele biologice să fie una dintre etapele probabile în procesul de pregătire a unor posibile operațiuni biologice/chimice pe teritoriul Ucrainei" - a scris Podoliak pe Telegram. (www.rbc.ua - 18 martie) /sdan/ilapadat
BBC: Experţii occidentali în securitate analizează situaţia războiului din Ucraina
RADOR (18 martie) - Oficiali occidentali din securitate au declarat vineri pentru BBC că aparenta stagnare din ultimele două săptămâni a războiului din Ucraina este rezultatul unor lupte feroce duse în zonele contestate ucrainene. Forţele ruse au fost nevoite să se reorganizeze şi să se regrupeze, iar numărul soldaţilor ruşi ucişi este atât de mare încât Rusia a decis să angajeze companii private de securitate pentru a creşte efectivele militare. Înaintarea forţelor ruse a fost mai rapidă în sudul Ucrainei, unde intenţionează să creeze un pod terestru între Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în 2014, şi zonele deţinute de separatiştii pro-ruşi din regiunea ucraineană Donbas, dar în jurul Kievului este aproape imperceptibilă înaintarea trupelor ruse, iar oraşul nu a fost cucerit încă. Experţii avertizează că nu au trecut decât trei săptămâni, iar Rusia este capabilă să arunce în luptă resurse vaste. (BBC SERVICIUL MONDIAL - 18 martie, ora 22:00) /mbaciu/ilapadat
TASS: Președintele Republicii Moldova a cerut ONU ajutor
pentru depășirea crizei regionale
RADOR (18 martie) - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, într-o convorbire telefonică avută cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să acorde republicii un ajutor suplimentar pentru sprijinirea economiei și sistemului social, în condițiile crizei din regiune. După cum se arată în comunicatul publicat pe site-ul Administrației președintelui moldovean, sccretarul general Guterres a dat asugurări că Organizația Națiunilor Unite va acorda un ajutor suplimentar Republicii Moldova, "pentru a slăbi presiunea sub care statul acționează în prezent". De la începutul conflictului din Ucraina, în Republica Moldova au intrat 355 de mii de refugiați din țara vecină. Acestora li se acordă adăpost provizoriu, hrană, mijloace de igienă, însă după o scurtă pauză majoritatea refugiaților trec în România sau pornesc spre alte țări din UE. La ora actuală, în Republica Molsdova rămân peste 104 mii de refugiați, inclusiv 49 de mii de copii. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
REUTERS: Preşedintele francez va discuta din nou
cu preşedintele Vladimir Putin
RADOR (18 martie) - Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a afirmat că preşedintele Emmanuel Macron va discuta din nou, curând, cu preşedintele rus Vladimir Putin. Obiectivul nostru este de a obţine încetarea focului, a afirmat el. Sperăm ca sancţiunile impuse Rusiei să îl determine pe Vladimir Putin să îşi modifice planurile, a mai spus purtătorul de cuvânt, adăugând că acestea încep deja să aibă un efect real. (REUTERS - 18 martie, ora 9:48) /aionita/gpodea
INFOSTART.HU: "Acasă cu ruşii! Să fie pace!" (Zsolt Németh)
RADOR (18 martie) - Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului Ungariei a publicat o scurtă postare pe pagina sa de Facebook. "Acasă cu ruşii! Să fie pace!", a scris joi în postarea sa Zsolt Németh, membru al FIDESZ, care va candida individual la alegerile parlamentare din 3 aprilie, în circumscripţia electorală nr.18, din sectorul XXII al Budapestei. Mai târziu, politicianul şi-a completat postarea sa cu cuvintele: "Pacea este în interesul întregii lumi", astfel reacţionând la ofensiva rusă din Ucraina, care a început în urmă cu trei săptămâni. Potrivit portalului ungar Telex, propoziţia lui Zsolt Németh a adus la suprafaţă acea "fractură" despre care a vorbit şi analistul politic Gábor Török în cadrul unui inerviu acordat unui ziar ungar la începutul lunii martie, potrivit căruia alegătorii FIDESZ sunt divizaţi în chestiunea privind războiul ruso-ucrainean şi poziţia ungară. Concret, dacă acum, în legătură cu invazia rusă în Ucraina, în alegătorii partidelor de guvernământ revine amintirea luptelor pentru libertatea Ungariei, subjugată de ruşi în 1849, respectiv în 1956 sau se gândesc la politica pro-rusă a Guvernului promovată timp de 12 ani. Referitor la postarea lui Zsolt Németh, candidatul opoziţiei la funcţia de premier al Ungariei, Péter Márki-Zay, a menţionat: "Mă bucur, Zsolt că conștiința ta s-a trezit faţă de Viktor Orbán. Niciodată nu este prea târziu". https://infostart.hu/belfold/2022/03/18/nemeth-zsolt-ruszkik-haza-legyen-beke/rganciu/lalexandrescu
REUTERS: Polonia va "derusifica" economia, susţine premierul polonez
RADOR (18 martie) - Polonia va acţiona pentru a îşi "derusifica" economia, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, eliminând dependenţa de Rusia, cu planuri de a construi noi conducte de gaz şi de a oferi subvenţii fermierilor în urma creşterii preţului la îngrăşăminte, pentru a menţine preţurile scăzute pentru alimente. (REUTERS - 18 martie, ora 11:36) /aionita/gpodea
REUTERS: Polonia va propune o misiune de menţiere a păcii în Ucraina,
la summitul NATO (premierul polonez)
RADOR (18 martie) - Polonia va propune înfiinţarea unei misiuni de pace în Ucraina, la următorul summit NATO, a declarat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki. Liderul partidului aflat la guvernarea Poloniei, Jaroslaw Kaczynski , a anunţat ideea unei misiuni de menţinere a păcii în timpul unie vizite în capitala ucraineană Kiev, marţi. (REUTERS - 18 martie, ora 11:48) /aionita/lalexandrescu
REUTERS: Bulgaria expulzează zece diplomaţi ruşi (TASS)
RADOR (18 martie) - Bulgaria a decis să expulzeze zece diplomaţi ruşi, după ce aceştia au fost acuzaţi că au desfăşurat "activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic", a citat agenţia rusă de ştiri TASS declaraţia de vineri a ambasadorului rus în ţară. "Îl considerăm un act foarte neprietenos şi ne rezervăm dreptul de a riposta", a declarat ambasadoarea Eleonora Mitrofanova, pentru TASS. (REUTERS - 18 martie, ora 12:54) /aionita/gpodea
TASS: Letonia expulzează trei angajați ai Ambasadei Rusiei
RADOR (18 martie) - Letonia a luat hotărârea să expulzeze trei angajați ai Ambasadei Rusiei, a comunicat ministrul de extene leton, Edgars Rinkevics. Hotărârea a fost luată din cauza desfășurării unei activități care contravine statutului diplomatic și din cauza agresiunii Rusiei, care continuă în Ucraina, se arată în postarea ministrului leton pe Twitter. Hotărârea a fost pusă de acord cu Lituania și Estonia, transmite agenția de presă Tass, citându-l pe șeful diplomației letone. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
TASS: Estonia a hotărât să expulzeze trei angajați ai Ambasadei Rusiei
(MAE estonian)
RADOR (18 martie) - Estonia expulzează trei angajați ai Ambasadei Rusiei în republică, se transmite astăzi, pe site-ul Ministerului de Externe estonian. În acest sens, după cum se arată în comunicat, Ministerul de Externe al Estoniei l-a convorcat, astăzi, pe ambasadorul rus și i-a înmânat o notă diplomatică, în care trei angajați ai Ambasadei Rusiei cu statut de diplomat au fost declarați persona non grata, transmite agenția de presă Tass. (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
REUTERS: Emmanuel Macron i-a transmis lui Vladimir Putin că este
”extrem de îngrijorat” de situația din Mariupol (Palatul Elysée)
RADOR (18 martie) - Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus vineri omologul său rus, Vladimir Putin, că este ”extrem de îngrijorat” de situația din Mariupol, localitate care a fost lovită constant de bombardamente în ultimele zile, potrivit biroului prezidențial francez. Convorbirea a durat puțin peste o oră, a adăugat administrația Palatului Elysée. (REUTERS - 18 martie) /cstoica/sdm2
REUTERS: Vladimir Putin a discutat vineri telefonic despre conflictul
din Ucraina cu omologul său francez, Emmanuel Macron (Kremlinul)
RADOR (18 martie) - Președintele rus, Vladimir Putin, a discutat vineri telefonic despre conflictul din Ucraina cu omologul său francez, Emmanuel Macron, spunându-i despre poziția Moscovei față de un posibil acord privind încetarea ostilităților, a transmis Kremlinul. "Reacționând la îngrijorările exprimate de Emmanuel Macron, președintele rus a subliniat că forțele armate ruse care participă la operațiunea militară specială fac tot posibilul pentru a proteja viețile civililor", a anunțat Kremlinul. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre negocierile dintre Moscova și Kiev și despre poziția Moscovei cu privire la modul în care s-ar putea conveni asupra unui acord, a menționat Kremlinul, fără a oferi mai multe detalii. (REUTERS - 18 martie) /cstoica/sdm2
TASS: Johnson și Zelenski au discutat despre procesul de negocieri
dintre Ucraina și Rusia
RADOR (18 martie) - Primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, a avut o convorbire telefonică de aproximativ 20 de minute cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Părțile au discutat stadiul negocierilor ruso-ucrainene, a anunțat, astăzi, agenția PA, citând Cancelaria din Downind Street, nr. 10."Primul ministru a spus despre următoarea livrare de ajutor letal pe care Marea Britanie îl pune la dispoziția Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Johnson. Ei au discutat, de asemenea, despre negocierile în curs (între Ucraina și Federația Rusă). Primul ministru a reafirmat sprijinul deplin al Marii Britanii, pentru Ucraina". (www.tass.ru - 18 martie) /snicolau/sdm2
BBC: Turcia a dezvăluit detalii legate de o propunere a Rusiei ce pare că vizează un acord de încetarea războiului în Ucraina
RADOR (18 martie) - Turcia a dezvăluit detalii legate de o propunere a Rusiei, aparent vizând un acord de încetarea războiului în Ucraina. Proiectul de pace a fost discutat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan. În toate aceste medieri, și există mediatori foarte dornici în acest sens trebuie menționat, președintele Putin dorește ca Ucraina să renunțe la orice fel de ambiție de a se alătura NATO, aspect asupra căruia Ucraina este dispusă la dialog. Sarcina diplomaților este să propună un tip de dialog și există progrese, în acest sens. Sarcina, însă, a comandanților militari ai președintelui Putin este să facă progrese pe teren, iar Rusia nu se află deloc aproape de obiectivele sale, respectiv realizarea unui coridor în sud-vest, între Crimeea și estul Ucrainei. Mariupolul, aflat la mijloc, este prins geografic stând în calea acestui obiectiv, relatează corespondentul BBC. (BBC SERVICIUL MONDIAL - 18 martie, ora 4:04) /cstoica/atataru
RRA: Rusia și Belarus nu vor mai beneficia de clauza naţiunii
celei mai favorizate
RADOR (18 martie) - Camera Reprezentanților de la Washington a votat ieri pentru revocarea statutului comercial al Rusiei și Belarusului, ca răspuns la invadarea Ucrainei. După ce și Senatul american va valida măsura luată de Administrația Biden va fi deschisă calea suprataxării vamale a mărfurilor din cele două țări, care până acum beneficiau de clauza națiunii celei mai favorizate. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 18 martie, ora 2:02) /atataru
REUTERS: Joe Biden va discuta vineri cu omologul său chinez, Xi Jinping
(Casa Albă)
RADOR (18 martie) - Președintele american, Joe Biden, va discuta vineri cu omologul său chinez, Xi Jinping, la ora 9:00 AM (13:00 GMT), a anunțat Casa Albă. "Această [convorbire] face parte din eforturile continue de a menține linii deschise de comunicare între Statele Unite și Republica Populară Chineză", se precizează în comunicat. "Cei doi lideri vor discuta despre gestionarea competiției dintre cele două țări, precum și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre alte probleme de interes comun". (REUTERS - 18 martie) /cstoica/atataru
CNN: SUA au constatat că trupele ruse au făcut mai multe erori în invazia lor
în Ucraina, a declarat secretarul american al apărării
RADOR (18 martie) - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că Statele Unite "au constatat mai mulţi paşi greşiţi" pe care i-a făcut Rusia în invazia sa în Ucraina. Analizând acţiunile trupelor ruse, Lloyd Austin a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru CNN că ruşii "nu au progresat atât de repede cum ar fi dorit". Ruşii au "avut probleme cu logistica" şi nu s-au văzut dovezi ale unei "bune utilizări a informaţiilor tactice" şi nici "o integrare a capabilităţilor aeriene în manevrele terestre". "Sunt o serie de lucruri pe care ne aşteptam să le vedem, dar pe care nu le-am văzut... Multe dintre presupoziţiile lor s-au dovedit neadevărate în momentul în care au intrat în luptă", a spus Lloyd Austin. (CNN INTERNATIONAL, 18 martie, ora 21:00) /mbaciu/ilapadat
CNN: Casa Albă a minimalizat ameninţările Rusiei privind asistenţa
de securitate livrată de SUA Ucrainei
RADOR (18 martie) - Casa Albă a minimalizat ameninţările făcute de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la adresa asistenţei materiale trimise în Ucraina, după ce preşedintele american, Joe Biden, a promis că va trimite în Ucraina echipamente şi asistenţă de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari. Vineri, Serghei Lavrov a declarat că orice transport de armament care intră în Ucraina va fi o "ţintă legitimă" pentru Rusia. "Este o ameninţare pe care a mai făcut-o şi înainte", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki şi a adăugat că "nu există trupe americane în interiorul Ucrainei", toate forţele SUA operând exclusiv în interiorul teritoriului NATO. (CNN INTERNATIONAL, 18 martie, ora 22:00) /mbaciu/ilapadat
REUTERS: Un oficial din cadrul Ministerului chinez de Externe s-a întâlnit
la 17 martie cu ambasadorul Rusiei în China
RADOR (18 martie) - Un oficial din cadrul Ministerului chinez de Externe s-a întâlnit la 17 martie cu ambasadorul Rusiei în China pentru a face schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, a transmis vineri Ministerul chinez de Externe, printr-un comunicat. Cheng Guoping, comisarul pentru Afaceri Externe și Afaceri de Securitate din cadrul Ministerului de Externe al Chinei, s-a întâlnit cu Andrei Denisov din Rusia și a făcut un schimb de opinii cu privire la combaterea terorismului și cooperarea bilaterală în materie de securitate, se precizează în comunicat. (REUTERS - 18 martie) /cstoica/atataru
REUTERS: Preşedintele chinez i-a spus lui Joe Biden că conflicte precum cel
din Ucraina nu sunt în interesul nimănui
RADOR (18 martie) - Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus, vineri, omologului său american, Joe Biden, că conflictele şi confruntările de tipul evenimentelor care au loc în Ucraina nu sunt în interesul nimănui, potrivit presei de stat chineze. Relaţiile dintre state nu pot avansa la stadiul de confruntări, iar conflictele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui, i-a spus Xi lui Biden, în timpul unui apel video. "Criza din Ucraina este ceva ce nu ne dorim să vedem", a spus Xi. El a adăugat că China şi Statele Unite trebuie să ghideze pe calea corectă relaţiile bilaterale, iar ambele părţi ar trebui, de asemenea, să îşi asume responsabilitătile internaţionale ce le revin şi să întreprindă eforturi pentru pacea mondială. (REUTERS - 18 martie, ora 16:24) /mbrotacel/sdm2
REUTERS: Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden că războiul din Ucraina trebuie
să se încheie cât mai curând posibil (presa chineză de stat)
RADOR (18 martie) - Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus, vineri, omologului său american, că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil, potrivit presei chineze de stat. "Priorităţile de vârf sunt acum continuarea dialogului şi a negocierilor, evitarea victimelor civile, prevenirea unei crize umanitare, încetarea luptelor şi a războiului cât mai curând posibil", i-a spus Xi lui Biden, într-o conversaţie video. Toate părţile trebuie să sustină deoportivă dialogul şi negocierile Rusia-Ucraina, în timp ce Statele Unite şi NATO trebuie, de asemenea, să desfăşoare discuţii cu Rusia, pentru a soluţiona "miezul" crizei din Ucraina şi să răspundă preocupărilor de securitate atât ale Rusiei, cât şi ale Ucrainei, a spus Xi. (REUTERS - 18 martie, ora 18:18) /mbrotacel/sdm2
REUTERS: Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden că tratarea în mod necorespunzător a problemei Taiwanului va afecta relațiile dintre SUA și China
RADOR (18 martie) - Președintele chinez, Xi Jinping, i-a transmis vineri omologului său american, Joe Biden, că problema Taiwanului trebuie tratată în mod corespunzător, pentru a evita un impact negativ asupra relațiilor chino-americane, transmite presa chineză. China susține că Taiwanul, pe care îl consideră o provincie separatistă care urmează să fie adusă înapoi, cu forța dacă este necesar, este cea mai sensibilă și importantă temă în relațiile sale cu Statele Unite. Washingtonul, care caută ajutorul Beijingului pentru restabilirea păcii în Ucraina după invazia Rusiei din 24 februarie, nu are legături diplomatice formale cu Taipei, dar este cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului. "Unele persoane din Statele Unite trimit semnale greșite forțelor pro-independență din Taiwan și acest lucru este foarte periculos", i-a transmis Xi lui Biden, într-o reuniune prin videoconferință. "Dacă problema Taiwanului nu este tratată în mod corespunzător, va avea un impact subversiv asupra relației dintre cele două țări." Portavionul chinez Shandong a navigat vineri prin Strâmtoarea Taiwan, urmată îndeaproape de un distrugător american, a declarat pentru Reuters o sursă în cunoștință de cauză, cu doar câteva ore înainte ca președinții chinez și american să discute. În ultimii doi ani, China și-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate. "Sperăm că SUA va acorda o atenție adecvată (problemei)", i-a transmis Xi lui Biden. Liderul chinez i-a mai spus președintelui Biden că războiul din Ucraina trebuie să înceteze cât mai curând posibil, potrivit presei oficiale chineze. Toate părțile ar trebui să susțină împreună dialogul Rusia-Ucraina, iar SUA și NATO ar trebui, de asemenea, să poarte discuții cu Rusia pentru a rezolva criza din Ucraina, a precizat președintele Xi Jinping. (REUTERS - 18 martie) /cstoica/sdm2
BBC: Războiul din Ucraina nu este exclusiv greşeala Moscovei, a sugerat preşedintele Chinei în convorbirea cu preşedintele SUA
RADOR (18 martie) - Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, în primele lor convorbiri privind războiul din Ucraina, că sancţiunile nu fac decât să aducă suferinţe oamenilor simpli. Joe Biden nu a făcut comentarii după videoconferinţa cu preşedintele chinez, care a durat aproape două ore. Potrivit versiunii chineze privind conversaţia, Xi Jinping a spus omologului său american că războiul nu este în interesul nimănui şi l-a avertizat pe Joe Biden cu privire la sancţiunile dure şi nediscriminatorii impuse Rusiei. Liderul chinez nu a criticat Rusia pentru că a invadat Ucraina şi a sugerat că acest conflict nu este doar greşeala Moscovei, iar în explicaţia sa a utilizat o expresie chineză care înseamnă "Este nevoie de doi pentru un tango". Dacă şi-a propus să îl determine pe preşedintele chinez să adopte o poziţie mai dură faţă de acţiunea Rusiei în Ucraina, se pare că preşedintele Biden a eşuat, subliniază BBC. (BBC SERVICIUL MONDIAL - 18 martie, ora 20:00) /mbaciu/ilapadat